CSOK – Készülj a készültségi fokra!

Az öröm

Megigényeltük a 10+10 CSOK-ot (tehát három gyerek után a maximális támogatás és a kamattámogatott hitel). Meg is kaptuk, aminek nagyon örültünk. Szamos feketerdő tortával ünnepeltünk.

Tudtuk, hogy az a dolgok rendje, hogy beépítjük az önerőt, aztán folyósítja a bank a mind a hitel mind a CSOK első részletét. Amiért viszont erről írni érdemes: ez korántsem ilyen egyszerű, méghozzá azért, mert a bank másképp ítéli meg  a készültségi fokot, mint a laikus elsőhiteles építtető.

 

Nálunk az első részlethez szükséges készültség 60%-ban lett meghatározva, hiszen ennyi volt az önerőnk az építéshez. Le is adtuk a költségvetést a banknak, és azt gondoltuk, hogy amikor az önerőnk elfogyott, akkor minden bizonnyal elértük a 60% készültségi fokot, hiszen a projekt 60%-ára volt pénzünk.

 

A döbbenet

Ehhez képest hidegzuhanyként ért minket, hogy a banki értékbecslő 39%-os készültséget határozott meg. Igyekeztem megérteni a különbség okát, és arra jutottam, hogy az értékbecslőnek egészen más a gondolatmenete: van egy táblázata, hogy egy ilyen típusú építkezés általában milyen munkanemekből áll, és azok általában hány százalékát teszik ki a teljes értéknek.

 

Az áltagosnál kicsit több volt a földmunka

Tehát az ő elképzelése szerint a földmunka 2,5%-a a teljes beruházáznak, a tető 10%, stb. Hogy a mi esetünkben a földmunka közel 5%, az nem számít. És amikor eljön a szemle ideje, akkor a következő izgalmas -ha úgy tetszik, csavaros- gondolatmenetet követjük: mivel a földmunka teljes mértékben elkészült, a munkanem készültsége 100%-os. Előrehaladásunk az építkezésben 2,5%, mert általában ennyi szokott lenni a földmunka hozzáadott értéke egy ilyen típusú projektben. (Ismétlem, esetünkben 5%-ot tett ki a költsége.)  HATÁSSZÜNET.

 

Nyilván, később ugyanez a mi javunkra szolgál, hiszen az a pár belső ajtó, ami nálunk lesz, mindjárt 4%-ot javít majd a készültségi fokon.

Csakhogy az első folyósításkor ez még elég kellemetlenül érint minket. Nálunk a szerkezet maximális minőségben – és így arányaiben elég drágán készül. Az önerőn (a saját költségvetésünk 60%-a) felül további 5 millió forintot kellene beépítenünk, hogy elérjük a banki mérce szerinti 60%-os készültségi fokot. Ezt jó lett volna előre tisztán látni. 

 

A tanulság

Kéretlen jótanács: A banktól / értékbecslőtől jó előre kérd el a rátok vonatkozó értékbecslői táblázatot! Ebből sok minden kiderül: például az is, hogy az igényléskor leadott költségvetési adatlapon az “Egyéb költségek” rész, ahová a tervezési, engedélyeztetési, bontási és hálózat- és közműfejlesztési költségeket felvezettem, nem számolható el, nem növeli a készöltségi fokot. (Felesleges időt tölteni ezeknek a költségeknek a felvezetésével a számláik dokumentlásával.)

 

Post Author: Kárpáti Ági

Szeretek új dolgokat tanulni, a gyerekeimmel lenni, varrni, szappant készíteni, kencét keverni, kirándulni, síelni és újabban honlapot szerkeszteni. :)